Totale Souplesse uitgelegd

De naam van deze website verwijst naar de Franse rijkunstige term Souplesse Totale uit de klassieke paarddressuur, zoals opgenomen in het oorspronkelijke dressuurregelement van de Federation Equestre International (FEI). In Nederland noemen we dat totale nageeflijkheid oftewel; afwezigheid van spanningen.

Dressuur ligt aan de basis van alle disciplines omdat het is gericht op volledige beheersing van- en samenwerking met het paard.

Om écht te begrijpen wat Souplesse Totale betekent, bekijk dan het plaatje rechts. De hulpen die de ruiter geeft gaan via de kuit naar het achterbeen en via hak, knie, heup, kruis (S.I. gewricht), lendenen, rug hals, nek, paardenmond, bit en teugels terug naar de ruiterhand, zit, kuit en dan is de cirkel rond.

Deze cirkel vormt een gesloten circuit. Je spreekt van totale nageeflijkheid als het geheel naadloos in elkaar overvloeit. Ruiter en paard bewegen in harmonie en alles ziet er moeiteloos uit.

Als ergens in dat circuit een blokkade ontstaat, is de cirkel verbroken en dat zie je aan de prestaties van de combinatie. Veel rijkunstige problemen zijn terug te voeren naar blokkades in de rug- en halswervels.

Lees meer over de oplossingen voor rug- en halsproblemen bij paarden.

Joomla SEF URLs by Artio